Uit: De gedeelde man – Scene 3

Cover_love_unlimited_2edruk

‘Hier, voor jou, dit boek is vanmiddag gearriveerd.’
Elvie probeert haar stem neutraal te laten klinken en loopt met het boek in haar hand naar Robbert die in de woonkamer de krant zit te lezen. De hele dag heeft ze nagedacht over dit moment. Ze herinnert zich haar verbazing toen het boek uit de verpakking haalde. Een vrolijke cover met kleurige hartjes en een vreemde titel: Love Unlimited. De ondertitel Liefde Delen in de praktijk liet bij haar alarmbellen rinkelen. Met een knagend gevoel in haar buik heeft ze de beschrijving op de achterkant gelezen. Het zorgde voor een shock. Vooral de eerste zin – Wat doe je als je opeens op een ander verliefd wordt? – sloeg in als een bom. En verderop de vraag Kun je liefde delen met een ander dan je eigen partner? liet geen twijfel meer over. Wat moet Robbert in hemelsnaam met een boek als dit? Zij hebben toch een gewone monogame relatie en hij is toch gelukkig met haar?

Sinds wanneer is hij geïnteresseerd in dergelijke boeken? Hij moet het wel vanuit Italië besteld hebben, want dit weekend heeft hij geen laptop aangeraakt. Zou er dan toch iets gebeurd zijn tijdens zijn reis? Ze herinnert zich zijn slechte bereikbaarheid en zijn opgewekte humeur van de afgelopen tijd. Zou hij soms verliefd zijn? Onmogelijk. Hij was zo blij toen hij terugkwam. Hij had zelfs bloemen meegenomen en ze hebben sinds tijden weer eens heerlijk gevreeën. Ze negeert de onrust in haar buik en kijkt opnieuw naar het boek in haar handen. Doorzetten nu. Doelbewust loopt ze naar hem toe.

‘Ah, fijn, dank je wel.’
Ze ziet het zenuwachtige trekje op zijn wang als hij het boek aanneemt. Shit. Het is dus niet verkeerd bezorgd zoals ze nog even had gehoopt. Robbert legt het boek naast zich neer en buigt zich weer over zijn krant.
‘Wil je niet weten wat voor boek het is?’
‘Ik weet wat voor boek het is. Ik heb het zelf besteld.’
Elvie is verbaasd.
‘Je hebt verder niks te zeggen?’
‘Hoe bedoel je?’ Robberts stem klinkt geïrriteerd. ‘Luister Elvie, ik zit de krant te lezen. Ik heb hard gewerkt en ben verdiept in dit achtergrondverhaal. Kunnen we hier later over praten?’
Ze werpt een blik op de krant.
‘Wat kan mij die politiek nou schelen! Dat boek gaat over open relaties! Wij hebben een monogame relatie. Wat moet jij nu met zo’n boek? Dat wil ik weten.’
Grimmig trekt ze de krant onder zijn neus weg en slaat haar armen demonstratief over elkaar.
‘Nou? Komt er nog een antwoord?’ dringt ze aan.
Robbert zucht en schuift zijn stoel naar achteren.
‘Ik had het eerst zelf willen lezen voordat ik jou ermee wilde confronteren.’
‘Hoezo eerst zelf willen lezen? Waarom wil jij dergelijke boeken lezen? Je bent nooit geïnteresseerd in dit soort boeken.’
‘Dat is niet waar, dat weet jij ook. Ik lees een hele hoop zelfontwikkelingsboeken. NLP, mindfulness,’ begint hij op te sommen.
‘Stop hiermee!’
Elvie gilt nu.
Robbert kijkt bevreemd naar haar rode gezicht. Met een verhit gebaar veegt ze een losse lok haar naar achteren en staart hem aan.
Plotseling kan ze haar nieuwsgierigheid niet langer bedwingen.
‘Robbert. Ik wil het gewoon weten: ben jij verliefd?’
Haar stem klinkt vaster dan ze zich voelt.
‘Hoezo? Hoe kom je daar nu bij?’ antwoordt Robbert ontwijkend.
‘Doe niet zo onnozel Robbert. Het lijkt me de meest logische verklaring,’ vervolgt Elvie.
En de meest gevreesde.

Robbert kucht. Hij kijkt naar het boek op tafel. Is dit wel het juiste moment om te vertellen over Denise? Is het niet handiger als hij het boek eerst zelf leest zodat hij een beetje weet hoe hij het aan moet pakken?
Elvie ziet zijn aarzeling. Er is dus iets. Of iemand. Verdomme.
‘Wie is het Robbert?’ Ze vraagt het enigszins roekeloos. Het zal toch niet waar zijn dat er een vrouw in zijn leven is? Dat zou toch wel de bloody limit zijn!
‘Laten we even rustig samen op de bank gaan zitten en eerst een wijntje inschenken,’ probeert hij.
‘Verdomme Robbert, ik wil geen wijn. Ik wil een antwoord!’
Robbert ziet de wanhoop op het gezicht van de vrouw waar hij zo van houdt. Het snijdt hem door zijn ziel. Verdomme. Dit heeft hij nu willen vermijden! Kan hij er nog omheen?
‘Elvie, kom op. Doe nou eens rustig en stel je niet zo aan.’
Hij staat op van zijn stoel en trekt haar mee naar de bank. Bedremmeld gaat ze zitten. Haar handen rusten hulpeloos op haar schoot terwijl ze haar echtgenoot met betraande tranen ogen aankijkt.
‘Je hebt een relatie hè. Ik weet het zeker.’
De paniek in haar neemt langzaam toe.
‘Ik heb geen relatie. Althans, nog niet.’
‘Hoe bedoel je nog niet?’ fluistert Elvie. De knoop in haar buik lijkt ineens een boksbal. Dit wil ze helemaal niet weten! De hulpeloze blik op haar gezicht en haar trillende lip knijpen zijn buik samen. Met zijn duim streelt hij onhandig haar wang. Elvie slaat hem geïrriteerd weg. Vertwijfeld schraapt Robbert zijn keel.
‘Er is een vrouw op mijn werk die ik leuk vind. Meer dan leuk vind zeg maar. Toon tipte me over dit boek. Hij is in relatietherapie met Els, weet je nog. Hij vond het een goed boek en raadde het me aan. Ik heb het besteld omdat ik nieuwsgierig was. Dat is alles,’ besluit hij.
‘Wat is meer dan leuk vinden?’
Dat van dat boek interesseert haar nu niet. Ze wil nu weten waar ze aan toe is.
‘En wie is het?’
‘Het is Denise. Die projectcoördinator van Atlantis. We werken nauw samen en ze inspireert me.’
Hij zwijgt even.
‘Ze was erbij in Toscane.’
‘Zijn jullie met elkaar naar bed geweest?’ 

Comments

 1. Wow zeg!

  Dit kan zo over mij gaan….

  Ik durf de consequenties niet onder ogen te zien en mijn vrouw te vertellen dat ik na 36 jaar monogame relatie verliefd ben op een andere vrouw en dat dat wederzijds is. Dat ik me gevangen begin te voelen in het keurslijf van onze monogame relatie. Dat ik steeds meer in een leugen kom te leven.

  Waar ik bang voor ben is dat haar wereld instort. Zij is financieel (nu) niet in staat voor zich zelf te zorgen. Ik kan haar niet financieren, want ik kan amper voor mijzelf voldoende inkomen genereren om de rest van ons huishouden te financieren.

  Voor mij zou het uitkomst bieden als ik binnen onze relatie, relaties kan hebben met meerdere vrouwen en van ze kan houden en eventueel seksuele relaties met hen kan aangaan. Ik wil mijn vrouw niet kwijt en andere vrouwen mij niet ontzeggen. Heus het gaat mij om veel meer dan alleen platte seks. Verbinding op intellectueel en gevoelsniveau zijn even belangrijk voor me.

  Op sommige terreinen kan mijn vrouw mij daarin niet voeden en daar neigt de relatie naar ongelijkwaardig. Tegelijk moet ik stellen dat ik in al die jaren niet het lef heb gehad (en nog steeds niet) om voor mezelf op te komen. Er is een patroon van monogaam gewoontegedrag ontstaan. houden van is steeds meer “we horen bij elkaar” geworden en “ik hou van jou” een mantra met sterk verminderde waarde, althans voor mij. Voor haar ligt dat anders, zij houdt zielsveel van me Dat weet ik. Ze is een lieverd en we hebben tot nu tot ook een fijne seksuele relatie en toch… het lijkt tekort te gaan schieten… ik heb meer nodig en krijg vlinders in mijn buik bij mijn huidige partner in crime.

  Thats it folks

Speak Your Mind

*